PDA

View Full Version : Χειροποίητα Ζυμαρικά


Pan1979
16.04.2011, 20:36
Δεν ξέρω αν έχουμε ξανανοίξει παρόμοιο ποστ, αν ναι ας μεταφερθεί αντιστοίχως.

Πήρα την Πέμπτη το μηχάνημα για άνοιγμα φύλλου και δημιουργίας ζυμαρικών από το Lidl. 8 παρά 10 να περιμένουν έξω από το κατάστημα καμιά 25αριά άτομα (κυρίως γριες - γέροι). Στην 8 ακριβώς ανοίγει η πόρτα και να δεις την γριά να τρέχει στους διαδρόμους, λες και τα χαρίζανε τα πράγματα μέσα. Πάω και εγώ που λες με χαλαρό βηματισμό και βλέπω την γριά να φορτώνει τα pasta maker τρία - τρία, που τα έμαθε η γριά και τι θα τα κάνει τώρα στα στερνά της είναι άξιο απορίας. Κατάφερα και έβαλα το χέρι μου και τράβηξα ένα. Μπορώ να πω με περιφάνεια ότι σιγά - σιγά γινόμαστε Ευρωπαίοι :D:D:D , το όλο σκηνικό μου θύμισε (σε μικρογραφία) τις εικόνες από τα Βρετανικά πολυκαταστήματα τις ημέρες των εκπτώσεων (εκεί βλέπεις γίνονται πραγματικές εκπτώσεις αλλά αυτό έιναι άλλο θέμα), παρόλα αυτά τα κατάφερα το πήρα το μηχάνημα.
Σήμερα το δοκίμασα με μια απλή συνταγούλα με αλέυρι σκληρό (δεν βρήκα 00) κιτρινωπό που έχω για το ψωμί με δύο ( αντί για τρία) αυγά στα 300 γρ και μία κουταλιά ελαιόλαδο. Έφτιαξα λαζανάκι και έριχνα ψιλό σιμιγδάλι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Μια πρόχειρη σάλτσα τομάτας και το αποτέλεσμα (αν και το φοβόμουν λίγο) με ενθουσίασε μπορώ να πω και της γυναίκας μου . Παραθέτω φωτό για να ανοίξω την όρεξη σε κάποιους :evil:
Ακούω συμβούλες και οδηγίες από τους εμπειρότερους.

DIVER
16.04.2011, 20:47
Ωραίος!
:up::up::up:

Αν και έχω το μηχάνημα, δεν αξιώθηκα ακόμα να δοκιμάσω να φτιάξω...

miren
16.04.2011, 21:07
Ρε φιλε, δε μας φωτογράφησες το εργαλείο:)

Pan1979
16.04.2011, 21:30
Ρε φιλε, δε μας φωτογράφησες το εργαλείο:)

Φωτό από το κατάστημα :):):)

Με το πίσω εξάρτημα φτιάχνει λαζανάκι και ψιλό σπαγγέτι. Δεν ξέρω αν μπορέσω να βρώ στην αγόρα άλλα εξαρτήματα ( να πω την αλήθεια δεν με νοιάζει και πολύ). Diver φτιάξε και θα με θυμηθείς, πολύ καλό το αποτέλεσμα και με εξαιρετικά ελάχιστο βράσιμο.
Θα ξαναφτιάξω πολύ σύντομα, με κανένα πέστο αυτή τη φορά :)

Πληροφορία συναδέρφου, κάνει και για δίπλες :p:p:p
800 κιλά θα γίνουμε...

kostass
16.04.2011, 22:21
Με το πίσω εξάρτημα φτιάχνει λαζανάκι και ψιλό σπαγγέτι. Δεν ξέρω αν μπορέσω να βρώ στην αγόρα άλλα εξαρτήματα ( να πω την αλήθεια δεν με νοιάζει και πολύ). Diver φτιάξε και θα με θυμηθείς, πολύ καλό το αποτέλεσμα και με εξαιρετικά ελάχιστο βράσιμο.
Θα ξαναφτιάξω πολύ σύντομα, με κανένα πέστο αυτή τη φορά :)

Πληροφορία συναδέρφου, κάνει και για δίπλες :p:p:p
800 κιλά θα γίνουμε...

Όντως κάνει και για δίπλες και πολύ εύκολα, 2 φορές που έχω φτιάξει βγήκαν απίστευτες!

Μου είχαν κάνει δώρο πριν κανα 2χρονο και γενικά τα σπάει.
Πόσο είχε στα lidl?

Εγώ φτιάχνω μια φορά το δίμηνο μακαρόνια και τα αποξηραίνω για να έχω. Συνήθως τα κόβω με το χέρι(με μαχαίρι ή ροδέλα) ή τα αφήνω σαν λαζάνια για να φτιάχνω...λαζάνια. Αντί για tipo 00(που στην ιταλία έχει 50-60 λεπτά το κιλό) εδώ μπορεί να βρεί κάποιος μαλακό αλεύρι εγώ παίρνω μήλοι λούλη 25κιλο τσουβάλι 18 ευρώ που είναι απίστευτο για πίτσα ή για μακαρόνια.

Γενικά τα φρέσκα μακαρόνια είναι απίστευτα και πολύ διαφορετικά απλά προσοχή δεν θέλουν πάνω απο 2 λεπτα βράσιμο(άντε 3 στην χειρότερη).

Συμβουλές? Δεν ξέρω ίσως:
Μαλακό αλεύρι
Ζύμωμα
Άραγμα κανα 2ωρο στο ψυγείο(αν ειναι καλοκαιρι) σε σελοφαν γυρω γυρω
αρκετό αλεύρι προς το τέλος

Pan1979
17.04.2011, 12:57
Μου είχαν κάνει δώρο πριν κανα 2χρονο και γενικά τα σπάει.
Πόσο είχε στα lidl?

Εγώ φτιάχνω μια φορά το δίμηνο μακαρόνια και τα αποξηραίνω για να έχω. Συνήθως τα κόβω με το χέρι(με μαχαίρι ή ροδέλα) ή τα αφήνω σαν λαζάνια για να φτιάχνω...λαζάνια. Αντί για tipo 00(που στην ιταλία έχει 50-60 λεπτά το κιλό) εδώ μπορεί να βρεί κάποιος μαλακό αλεύρι εγώ παίρνω μήλοι λούλη 25κιλο τσουβάλι 18 ευρώ που είναι απίστευτο για πίτσα ή για μακαρόνια.

Γενικά τα φρέσκα μακαρόνια είναι απίστευτα και πολύ διαφορετικά απλά προσοχή δεν θέλουν πάνω απο 2 λεπτα βράσιμο(άντε 3 στην χειρότερη).

Συμβουλές? Δεν ξέρω ίσως:
Μαλακό αλεύρι
Ζύμωμα
Άραγμα κανα 2ωρο στο ψυγείο(αν ειναι καλοκαιρι) σε σελοφαν γυρω γυρω
αρκετό αλεύρι προς το τέλος

Στα Lidl 20€.
Μαλακό αλεύρι γιατί; Όπου και να έψαξα για σκληρό έγραφε. Δεν τα πάω και πολύ καλά με αυτά βέβαια. Πάντως με το κίτρινο του ψωμιού είχε πολύ καλά αποτελέσματα.
Με την πρώτη ευκαιρία θα πάρω και ριζάλευρο για τίποτα noodles.
Από που βρίσκεις 25 κιλό αλεύρι και πως την παλεύεις το καλοκαίρι με τα μαμούνια :) Ειναι κρίμα να χαλάσει τόσο πολύ αλεύρι.

spyrusthevirus
17.04.2011, 13:23
πως την παλεύεις το καλοκαίρι με τα μαμούνια :) Ειναι κρίμα να χαλάσει τόσο πολύ αλεύρι.

ξεχνάς οτι για τον κώστα το ψωμί και τα αλευροειδή είναι φουλ ταημ ασχολία :p
ωραίο το μαραφέτι πάντως...μωρε λέτε να τσιμπήσω ενα?

amkfl2004
17.04.2011, 16:35
εχει η γιαγια μου το ιδιο τελειο!!!! ειναι να τρως καθε μερα μακαρονια ! α και οποιος δεν θελει να προσθετει αυγα στην διατροφη του καντε ζυμη απλα με αλευρι (κιτρινο ε!!! αλλιως μαπα τα μακαρονια ) και νερακι λιγο αλατι και ελαχιστο ελαιολαδο τιποτε αλλο!


υ.γ. Νομιζω η γιαγια μ το ειχε παρει πριν 4-5 χρονια 15€ απο κορυδαλλο.

kostass
17.04.2011, 16:57
Στα Lidl 20€.
Μαλακό αλεύρι γιατί; Όπου και να έψαξα για σκληρό έγραφε. Δεν τα πάω και πολύ καλά με αυτά βέβαια. Πάντως με το κίτρινο του ψωμιού είχε πολύ καλά αποτελέσματα.
Με την πρώτη ευκαιρία θα πάρω και ριζάλευρο για τίποτα noodles.
Από που βρίσκεις 25 κιλό αλεύρι και πως την παλεύεις το καλοκαίρι με τα μαμούνια :) Ειναι κρίμα να χαλάσει τόσο πολύ αλεύρι.

το μαλακό όπως το tipo 00 είναι ιδανικό για πράγματα που θες να απλώνουν όπως φύλλα χωριάτικα, μακαρόνια, πίτσα, μπακλαβάδες κλπ.
οι πρωτείνες του έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν(περισσότερο) μακρυές αλυσίδες αντί του σκληρού που φτιάχνει σαν φράχτες φάση(δεν ξέρω πως να το πω καλύτερα...). Δηλαδή είναι πιο καλό όταν θες περισσότερο ελαστικότητα παρά δύναμη. Τώρα εννοείται αν δεν βαριέσε βάζεις 80-20 ή 60-40 μαλακό με σκληρό.

Επίσης η κλασσική συνταγή 1 αυγό 100γρ αλευρι είναι για μαλακό, διότι έστω και η μικρή διαφορά που έχει το σκληρό με το μαλακό αλεύρι στις πρωτείνες(3%) έχει μεγάλη διαφορά στα υγρά που απορροφά. Αυτό γιατί οι πρωτείνες απορροφούν 3 φορές το βάρος τους σε νερό ενω το άμυλο 1 φορά.
Δηλαδή γενικά στα μακαρόνια θες 50% υγρασία(50γρ νερο 100γρ αλευρι) αλλά με μαλακό αλεύρι με δηλ περίπου 8-9% πρωτείνες.

Αν με αυτή την συνταγή τα κόψεις με το ψιλό κάνουν άνετα για noodles, δεν φτιάχνονται όλα τα Noodles με ριζάλευρο.

Γενικά εκτός απο το καλαμποκίσιο, το σταρένιο σπάνια μου πιάνει μπαμπουράκια αλλά και να πιάσει όπως έχω ξαναγράψει απλά τα τρώω με το ψωμί :) Το 25κιλο αξίζει για τα λεφτά του(βγαίνει 60-70λεπτά το κιλό) και αμα θες να παίζεις κιόλας δεν το φοβάσαι(τσουρέκια, brioche, panettone κλπ) ή βοηθάει για να ταίζεις το προζύμι συχνά και να μην το λυπάσαι :)

beerallica
17.04.2011, 21:00
το σταρένιο σπάνια μου πιάνει μπαμπουράκια αλλά και να πιάσει όπως έχω ξαναγράψει απλά τα τρώω με το ψωμί :)Ναι ρε, πλάκα κάνεις τώρα, δωρεάν κρέας είναι αυτό, να πάει χαμένο;
:)

brewkolakas
17.04.2011, 21:04
Ναι ρε, πλάκα κάνεις τώρα, δωρεάν κρέας είναι αυτό, να πάει χαμένο;
:)

Μοριακή γαστρονομία.....

kostass
17.04.2011, 21:07
Ναι ρε, πλάκα κάνεις τώρα, δωρεάν κρέας είναι αυτό, να πάει χαμένο;
:)

έχει το κακό πως όταν ανοίγεις φύλλο και έχει μπαμπουράκια κάνει τρύπες το φύλλο γμσ τα :)

Estarian
18.04.2011, 14:04
M'αρέσει που ο άνθρωπος που τρώει μαμούνια με το ψωμί του, χαρακτηρίζει "σαπίλα" ό,τι κυκλοφορεί στο εμπόριο :p

Όσο για τον Pan, ΜΑΣ ΕΚΑΨΕΣ πάλι ρε κάθαρμα.. Το απόγευμα που θα περάσω απο Lidl θα δω αν έχει μείνει τίποτα. Αν και υπολόγιζα να πάρω το Kenwood chef μαζί με τα σχετικά εξαρτήματα για μακαρόνια και λουκάνικα.. (δε θα μου ξεφύγει, που θα πάει!..)

kostass
18.04.2011, 14:52
M'αρέσει που ο άνθρωπος που τρώει μαμούνια με το ψωμί του, χαρακτηρίζει "σαπίλα" ό,τι κυκλοφορεί στο εμπόριο :p


αι ντόν-τ μάιντ ιιιτινγκ χόουμ γκρόουν μαμούνια :p

sharp_electron
18.04.2011, 15:03
Ναι ρε, πλάκα κάνεις τώρα, δωρεάν κρέας είναι αυτό, να πάει χαμένο;
:)

rolfmaorolfmaorolfmaorolfmaorolfmaorolfmao

beerallica
18.04.2011, 16:47
αι ντόν-τ μάιντ ιιιτινγκ χόουμ γκρόουν μαμούνια :pΠρωτόγονα ένστικτα είναι αυτά, έτσι κάνουν ακόμα και σήμερα τα πιθηκοειδή. Δε φαντάζομαι να ξεψειρίζεις την Καλλιόπη και να τρως τις ψείρες, ε;

Estarian
18.04.2011, 16:48
Πρωτόγονα ένστικτα είναι αυτά, έτσι κάνουν ακόμα και σήμερα τα πιθηκοειδή. Δε φαντάζομαι να ξεψειρίζεις την Καλλιόπη και να τρως τις ψείρες, ε;

Δε νομίζω, αλλά στάνταρ ο,τι βρίσκει στο σπίτι, το σαβουρώνει

sharp_electron
18.04.2011, 17:52
Δε νομίζω, αλλά στάνταρ ο,τι βρίσκει στο σπίτι, το σαβουρώνει

Τι εννοείς "ό,τι βρίσκει" ;; Στην τύχη τα αφήνουν αυτά; Αφού ξέρει στάνταρ σε ποιά γωνιά του σπιτιού έχει τη φωλιά της η κάθε κάμπια και το κάθε μαμούνι. Και τα τρώει μόνο όταν εχουν μεγαλώσει αρκετά και προλάβει να αναπαραχθούν, για να μη διαταράξει το οικο(στην κυριολεξία)-σύστημα ^_^

kostass
18.04.2011, 18:06
Δε φαντάζομαι να ξεψειρίζεις την Καλλιόπη και να τρως τις ψείρες, ε;

μπα, δυστυχώς δεν έχει...:p

ι το οικο(στην κυριολεξία)-σύστημα ^_^

χα χαχ χ αχαχα χααχα
καήλα!

Estarian
18.04.2011, 18:07
Τι εννοείς "ό,τι βρίσκει" ;; Στην τύχη τα αφήνουν αυτά; Αφού ξέρει στάνταρ σε ποιά γωνιά του σπιτιού έχει τη φωλιά της η κάθε κάμπια και το κάθε μαμούνι. Και τα τρώει μόνο όταν εχουν μεγαλώσει αρκετά και προλάβει να αναπαραχθούν, για να μη διαταράξει το οικο(στην κυριολεξία)-σύστημα ^_^

Άσε που έτσι δε χρειάζεται να καθαρίζει και κάνει και οικονομία στα "σάπια" χημικά-ψεκαστικά που φτιάχνουν οι σκοταδιστές-εξουσιαστές στην Τάκλα-Μακάν και μας ψεκάζουν για να μας μετατρέψουν σε zombie

beerallica
18.04.2011, 18:33
μπα, δυστυχώς δεν έχει...:p
Χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα!!!!!!!!!!!!!!!!! Σωραίος ρε!!!!

kostass
18.04.2011, 21:46
Άσε που έτσι δε χρειάζεται να καθαρίζει και κάνει και οικονομία στα "σάπια" χημικά-ψεκαστικά που φτιάχνουν οι σκοταδιστές-εξουσιαστές στην Τάκλα-Μακάν και μας ψεκάζουν για να μας μετατρέψουν σε μπάτσους

έγραψες την μοναδική αλήθεια γι αυτό ετοιμάσου για επιδρομή στο σπίτι σου
αντίο στέφ :p

miren
19.04.2011, 01:34
Παναγιώτη ζήλεψα και μόλις (όχι ακριβώς) έφτιαξα λαζάνια σπανακιού. Θα τα δοκιμάσω αύριο.

DIVER
19.04.2011, 02:35
Παναγιώτη ζήλεψα και μόλις (όχι ακριβώς) έφτιαξα λαζάνια σπανακιού. Θα τα δοκιμάσω αύριο.

Και εγώ;)

Isisveiled
10.05.2011, 23:35
Καλησπέρα σε όλους :)

να μοιραστώ μαζί σας όσα ξέρω για τα ζυμαρικά από την πείρα μου :)

Τα πιο γευστικά γίνονται με αυγό και ψιλό σιμιγδάλι, σε πιο λάιτ εκδοχή παραλείπουμε το αβγό και βάζουμε αντίστοιχο νερό (τώρα πια σπανίως μετράω αναλογίες το βλέπω πόσο παίρνει στο ζύμωμα). Επίσης προσθέτω μισό κουταλάκι λάδι στη ζύμη που τα βοηθάει να αποκτήσουν αυτή την σατινέ όψη που δείχνει ότι η ζύμη είναι έτοιμη για άνοιγμα.

Οταν μετά από καθημερινή χρήση το σπασα το μηχανάκι που ανοίγει το φύλλο, κόντεψα να πεθάνω. Για να ανακαλύψω αμέσως μετά ότι γίνεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα με τον απλό ξύλινο πλάστη. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε και παντός είδους ραβιόλια που γίνονται εξίσου εύκολα και σε ατέλειωτες παραλλαγές γέμισης.

Επίσης, θεωρώ ότι δύο και ακόμα περισσότερο τρία λεπτά βράσιμο είναι υπερβολικά, μόλις αλλάξουν χρώμα και ανέβουν στην επιφάνεια καλό είναι να τα βγάζετε. Επειδή έχουν πολύ αλεύρι πάνω τους από τη διαδικασία ανοίγματος/κοψίματος καλό είναι να τα ξεπλένετε ελαφρά (όχι τα σαράντα κύματα) ώστε να μένει και λίγο άμυλο που βοηθάει τη σάλτσα να δέσει πάνω τους.

Προσθέστε ελάχιστο αλάτι στο νερό που βράζει, γιατί επειδή είναι φρέσκα το απορροφούν όλο και δεν είναι το ζητούμενο.

Θα επανέλθω με φωτογραφίες και προτάσεις για γέμιση σε ραβιόλια αν σας ενδιαφέρει :)

καλώς σας βρήκα!

DIVER
10.05.2011, 23:55
:up::up::up:
Θα γίνεις ο καλύτερός μας φίλος!!!:)
Πέρνα και από τα νέα μέλη να μας συστηθείς και να σε καλοσορίσουμε επισήμως.

kostass
11.05.2011, 00:04
καλώς σας βρήκα!

καλωσήρθες και ελπίζω να μοιραστείς και άλλα μαζί μας!
πολύ μου άρεσε που προτείνεις πλάστη, κανα έξτρα κόλπο για αυτή την φάση?
χτές έτυχε να φτιάξω παραρδέλες(ναι μην γελάτε...) για να φάω με ραγού και έγιναν φανταστικές.

καλά φτιάχνεις κάθε μερα????
εγώ που φτιάχνω 2 φορές τον μήνα για να έχω μακαρόνια νόμιζα πως έφτιαχνα πολύ...καμια έξτρα πληροφορίας για ραβιόλια που θα κάνω αύριο(μιας και με έψησες)?

Isisveiled
11.05.2011, 20:26
:up::up::up:
Θα γίνεις ο καλύτερός μας φίλος!!!:)
Πέρνα και από τα νέα μέλη να μας συστηθείς και να σε καλοσορίσουμε επισήμως.

καλησπέρα και σε σένα :)

θα περάσω κι από κεί ;)

@ kostass

το ιδανικό είναι να έχεις έναν χοντρό πλάστη που να περιστρέφεται στον άξονα που είναι τα χερούλια, που σημαίνει ότι εσύ κρατάς σταθερά τα χερούλια και απλά τραβάς προς την κατεύθυνση που θες κι αυτό γυρνάει μόνο του ;) κάνω πολύ λιγότερη ώρα, μπορεί να φτιάξει το φύλλο σε πλάτος χαρτιού και δεν χρειάζεται να περνάω κάθε κομμάτι ζύμης ξεχωριστά από το μηχανάκι... οπωσδήποτε φυσικά θέλει αρκετό αλεύρι από κάτω ο πάγκος για να μη κολλήσει :)

Για τα ραβιόλια το σημαντικό είναι σε όποια γέμιση φτιάχνει κανείς να είναι στεγνή (χωρίς καθόλου υγρά δηλαδή από τα υλικά της) και να περιέχει πάντα ένα αυγό και λίγο τυρί τριμμένο για να σφίγγει ... Αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτή με το κρέας συνιστώ να το κάνετε λιώνοντας με το πηρούνι ένα κομμάτι ζαμπονάκι zwan και όχι κανονικό κρέας ή κιμά που έχει περισσέψει.... για κάποιο περίεργο λόγο κρατάει πολύ καλύτερα τη γεύση του στο βράσιμο ;)

Για το κόψιμο χρησιμοποιώ κι εγώ ένα μαχαίρι (το μεγάλω των σεφ) σε διπλωμένα και αλευρωμένα φύλλα ζύμης, ή ακόμα καλύτερα ένα μηχανάκι που έχει ροδέλες κοπής πάνω σε έναν μεταλλικό άξονα και απλά το σέρνεις πάνω από το ανοιχτό φύλλο. Αφαιρώντας ή προσθέτοντας ροδέλες, φτιάχνεις από ταλιατέλες μέχρι παπαρδέλες μέχρι τετράγωνα για ραβιόλια και τορτελίνια.

Ο λόγος που φτιάχνω κάθε μέρα σχεδόν είναι γιατί πρώτον είμαι εκ γεννετής pastaholic και δεύτερον γιατί γίνεται τόσο γρήγορα που δεν έχω λόγο να μη το κάνω (χεχε) ;)

beerallica
11.05.2011, 20:39
Να προτείνω κάτι, δεν γράφεις ολοκληρωμένο τον τρόπο παρασκευής των ζυμαρικών να τον δημοσιεύσω στο http://wiki.beer.gr?

Isisveiled
11.05.2011, 20:44
ναι, αμέ, γιατί όχι?

θές να το βάλω εδώ και να το πάρεις μετά για το wiki?

Isisveiled
11.05.2011, 21:00
Μέχρι να συνταχθεί το έπος της παρασκευής ζυμαρικών ( το ξέρα ότι κάποια στιγμή θα με έγραφε η ιστορία) σας βάζω και μερικές φωτογραφίες από τα δικά μου :)

http://img35.imageshack.us/img35/1104/img1312nz.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/35/img1312nz.jpg/)

αυτά είναι τα ραβιόλια μου (καμάρι καμάρι)



http://img853.imageshack.us/img853/6527/img1451x.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/853/img1451x.jpg/)

κι εδώ κάτι ταπεινά κανελλόνια (χοχοχο)

beerallica
11.05.2011, 22:25
Αν έχεις εξοικείωση με το wiki σήκωσέ το απευθείας εκεί, διαφορετικά εδώ και το αντιγράφω εγώ.

dfotop
12.05.2011, 00:08
Φωτό από το κατάστημα :):):)

Με το πίσω εξάρτημα φτιάχνει λαζανάκι και ψιλό σπαγγέτι. Δεν ξέρω αν μπορέσω να βρώ στην αγόρα άλλα εξαρτήματα ( να πω την αλήθεια δεν με νοιάζει και πολύ). Diver φτιάξε και θα με θυμηθείς, πολύ καλό το αποτέλεσμα και με εξαιρετικά ελάχιστο βράσιμο.
Θα ξαναφτιάξω πολύ σύντομα, με κανένα πέστο αυτή τη φορά :)

Πληροφορία συναδέρφου, κάνει και για δίπλες :p:p:p
800 κιλά θα γίνουμε...


χμμμμμ..... θα μπορούσε να σπάσει grains????

Isisveiled
12.05.2011, 08:43
οκ θα το ανεβάσω εκεί (υπομονή μόνο γιατι έχω φορτωμένο πρόγραμμα σήμερα) :)

Isisveiled
12.05.2011, 08:45
καλημέρα,

μη το δοκιμάσεις αν θες, αφενός μεν γιατί δεν θα κάνει τη δουλειά σου (για να σπάσουν grains χρειάζεται να μπορούν να μένουν μέσα στο δοχείο που τα αλέθει, ενώ αυτά θα πέφτουν κατευθείαν κάτω) και αφετέρου γιατί αν το ζορίσεις θα σπάσει το ελατήριο που γυρνάει τη μανιβέλα (έτσι κάπως κατέστρεψα εγώ το δικό μου) και μετά χαιρετίσματα ούτε το φύλλο δεν θα μπορείς να ανοίξεις... ;)

BIKER
12.05.2011, 11:44
Μέχρι να συνταχθεί το έπος της παρασκευής ζυμαρικών ( το ξέρα ότι κάποια στιγμή θα με έγραφε η ιστορία) σας βάζω και μερικές φωτογραφίες από τα δικά μου :)

http://img35.imageshack.us/img35/1104/img1312nz.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/35/img1312nz.jpg/)

αυτά είναι τα ραβιόλια μου (καμάρι καμάρι)



http://img853.imageshack.us/img853/6527/img1451x.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/853/img1451x.jpg/)

κι εδώ κάτι ταπεινά κανελλόνια (χοχοχο)
Πολυ καλη δουλεια. Καλη φαση τα χειροποιητα ζυμαρικα, για να ξερεις τι τρως.
Α ρε, παλι θα με βαλετε σε εξοδα....
Τουλαχιστον, πιστευω να αρεσει στη γυναικα η ιδεα, γιατι εκεινη θα ασχοληθει. Εγω θα βοηθαω στην καταναλωση.

dfotop
12.05.2011, 12:09
καλημέρα,

μη το δοκιμάσεις αν θες, αφενός μεν γιατί δεν θα κάνει τη δουλειά σου (για να σπάσουν grains χρειάζεται να μπορούν να μένουν μέσα στο δοχείο που τα αλέθει, ενώ αυτά θα πέφτουν κατευθείαν κάτω) και αφετέρου γιατί αν το ζορίσεις θα σπάσει το ελατήριο που γυρνάει τη μανιβέλα (έτσι κάπως κατέστρεψα εγώ το δικό μου) και μετά χαιρετίσματα ούτε το φύλλο δεν θα μπορείς να ανοίξεις... ;)

αν καταλαβαίνω καλά η μανιβέλα δεν είναι στερεωμένη απ'ευθείας πάνω στο ράουλο αλλά το περιστρέφει μέσω ελατηρίου.(???) Κατά συνέπεια το ελατήριο δεν έχει αρκετή δυναμη για να ωθήσει κόκους μέσα από το διάκενο των ράουλων.

ΥΓ. συγνώμη αν είμαι ελαφρώς off topic, δεν θα κάνω άλλη ερώτηση για το μύλο.

Estarian
12.05.2011, 12:42
ΟΚ αύριο το απόγευμα πάω Μάκρο, το Σάββατο έχουμε ραβιόλια... :D

ή κανελλόνια

ή και τα δύο..

kostass
12.05.2011, 13:08
οπωσδήποτε φυσικά θέλει αρκετό αλεύρι από κάτω ο πάγκος για να μη κολλήσει :)
δεν θέλει και τρελά τεράστιο τραπέζι αν κάνεις π.χ. για 5 άτομα άρα ~500γρ αλεύρι?
ζαμπονάκι zwan
να το σχολιάσω αυτό ή όχι???? :evil::evil:

Ο λόγος που φτιάχνω κάθε μέρα σχεδόν είναι γιατί πρώτον είμαι εκ γεννετής pastaholic και δεύτερον γιατί γίνεται τόσο γρήγορα που δεν έχω λόγο να μη το κάνω (χεχε) ;)
πω πω ήδη γουστάρω τον τρόπο που σκέφτεσαι :):up::up::up:

αυτά είναι τα ραβιόλια μου (καμάρι καμάρι)

απίστευτα ζηλευωωωωωω!!!!!!!

miren
12.05.2011, 14:38
....Τα πιο γευστικά γίνονται με αυγό και ψιλό σιμιγδάλι, .......

Εγώ παρασκευάζω μακαρόνια χρησιμοποιώντας τον παρασκευαστή ζυμαρικών της Kenwood. Αυτό το εξάρτημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε, να βάζεις στον ατέρμονα κοχλία του τη ζύμη σε μορφή τρίμματος. Ο κοχλίας όπως γυρίζει συμπιέζει το τρίμμα το μετατρέπει σε ζυμάρι και το βγάζει από τις οπές που δίνουν σχήμα στην πάστα.
Το πρόβλημα με αυτή τη μηχανή είναι ότι το τρίμμα απαιτείται να είναι συγκεκριμένης σύστασης. Αν βγει λίγο πιο υγρό τότε το ζυμάρι στουμπώνει στον κοχλία και δεν βγαίνει από τις τρύπες. Επίσης να σου πω ότι οι προκαθορισμένες αναλογίες που δίνει η Kenwood αφορούν ζύμη από μαλακό αλεύρι και αυγό.
Η ερώτηση μετά από αυτή την εισαγωγή είναι η εξής.
Αν αντικαταστήσω (που θα γίνει αμέσως μετά την απάντησή σου) το μαλακό αλεύρι με ψιλό σιμιγδάλι πόσο αυγό θα πρέπει να προσθέσω; ή αλλιώς το σιμιγδάλι σε σχέση με το μαλακό αλεύρι τραβάει περισσότερο υγρό ή λιγότερο;

Isisveiled
13.05.2011, 09:24
Γκουντμόρνινγκ εβριμπόντι :)

αν καταλαβαίνω καλά η μανιβέλα δεν είναι στερεωμένη απ'ευθείας πάνω στο ράουλο αλλά το περιστρέφει μέσω ελατηρίου.(???) Κατά συνέπεια το ελατήριο δεν έχει αρκετή δυναμη για να ωθήσει κόκους μέσα από το διάκενο των ράουλων.

μετά το απαραίτητο κατσαβίδιασμα που έπεσε όταν διέλυσα τη δική μου μηχανή είδα τα εξής : ναι μεν εξωτερικά η μανιβέλα δείχνει να στερεώνεται απευθείας επάνω, αλλά από μέσα και προκειμένου να υπάρχει σταθερή δύναμη στους κυλίνδρους καθώς περνάει η ζύμη υπάρχει ελατήριο... άμα σπάσουν οι στροφές της βίδας που το συγκρατεί την έκατσες τη βάρκα... χίλιες φορές να τα κοπανήσεις σε γουδί δηλαδή... (αν πάλι κάνεις το λάθος να περάσεις τους σπόρους από το μέρος που κόβει τα λαζάνια ή τα σπαγγέτι αργά ή γρήγορα θα στομώσεις την κόψη τους και μου φαίνεται μάλλον απίθανο να μπορεί κανείς να την τροχίσει μετά) ;)


το Σάββατο έχουμε ραβιόλια..

άσε σου λέω πίκραααα.... θα μας βρουν απόλυτα ραβιολοποιημένους στο τέλος (πήγαινε πήγαινε να μην έχω να σε δελεάζω για εισβολή στις εφορίες μετά) :p

δεν θέλει και τρελά τεράστιο τραπέζι αν κάνεις π.χ. για 5 άτομα άρα ~500γρ αλεύρι?

όχι αν μοιράσεις τη ζύμη στα τρία και τα ανοίξεις ξεχωριστά ;)

να το σχολιάσω αυτό ή όχι????

όοοοχι! :p πολύ θα ήθελα να βγαίνει καλά με το κανονικό κρέας αλλά για κάποιον εντελώς ακατανόητο λόγο χάνει όλη τη γεύση του μόλις πέσουν στο νερό τα ραβιόλια.. :(

πω πω ήδη γουστάρω τον τρόπο που σκέφτεσαι

έχω κι άλλους παρόμοιους εθισμούς, αλλά αν σου πω πόσα κιλά είμαι παρόλα αυτά μάλλον θα με μισήσεις :evil:

Αν αντικαταστήσω (που θα γίνει αμέσως μετά την απάντησή σου) το μαλακό αλεύρι με ψιλό σιμιγδάλι πόσο αυγό θα πρέπει να προσθέσω; ή αλλιώς το σιμιγδάλι σε σχέση με το μαλακό αλεύρι τραβάει περισσότερο υγρό ή λιγότερο;

ναι, το σιμιγδάλι τραβάει περισσότερο υγρό από το μαλακό αλεύρι, (100 γρ σιμιγδάλι θέλουν ένα αυγό και ένα κουταλάκι νερό για να βγει σωστή η ζύμη), αλλά το θέμα είναι το εξής .... αυτά τα μηχανήματα, όπως και το πρόγραμμα για ζύμωμα ζύμης ζυμαρικών θέλουν δικές τους ποσότητες και συστάσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά... Ειδικότερα η Kenwood σαν να την έχει δει Dell τελευταία και τα πάντα λειτουργούν μόνο με τα δικά της στάνταρτ... (μη φάει ένας άνθρωπος δική του συνταγή δηλαδή..) Αν τα εξαρτήματα είναι μεταλλικά δοκίμασε το, αν είναι πλαστικά άστο καλύτερα ....

πάω να φτιάξω έναν καφέ ακόμα (γιατί ο πρώτος διακτινίστηκε πολύ γρήγορα) και θα κάτσω να φτιάξω το wiki ;)

kostass
13.05.2011, 10:36
ή αλλιώς το σιμιγδάλι σε σχέση με το μαλακό αλεύρι τραβάει περισσότερο υγρό ή λιγότερο;

οι διαφορές στο νερό που "τραβάνε τα αλεύρια" έχει να κάνει με την σύστασή τους

Κυρίως αποτελούνται απο άμυλο(που τραβάει νερό 1-1 κατα βάρος) και απο πρωτείνες(που τραβάνε νερό 1-3 κατα βάρος) οπότε ένα αλεύρι περιεκτικότητα σε πρωτείνες(όπως το μαλακό) τραβάει λιγότερο απο ένα που έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα(όπως το σκληρό ή τεσπά όποιο με περισσότερες πρωτείνες)

kostass
13.05.2011, 11:10
(μη φάει ένας άνθρωπος δική του συνταγή δηλαδή..)

:evil::evil:
:up::up::up:


πάω να φτιάξω έναν καφέ ακόμα (γιατί ο πρώτος διακτινίστηκε πολύ γρήγορα) και θα κάτσω να φτιάξω το wiki ;)

περιμένουμε!

Isisveiled
13.05.2011, 12:04
Λοιπόν, βάζω το κείμενο για το wiki εδώ, γιατί μου σπασε το νευρικό σύστημα να βρω πως προσθέτουμε κατηγορία στη λίστα με τα φαγητά για να μπορέσουμε να εισάγουμε νέα σελίδα και αρκετά τραβήγματα έχω με παλιές και νέες εκδόσεις του Joomla για το θέμα, δεν αντέχω και κόλπα του wiki... χεχε...

Φρέσκα ζυμαρικά

Βασικά υλικά :

Σιμιγδάλι ψιλό ή αλεύρι σκληρό

Αβγά

Αναλογίες :

Για μία μερίδα ζυμαρικών χρησιμοποιούμε 100γρ σιμιγδάλι και ένα αβγό.

Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε αντί για αβγό περίπου 30 γρ νερό, προσθέτουμε μισό κουταλάκι λάδι και/ή κάποια τριμμένα μπαχαρικά (σκόρδο τριμμένο, πάπρικα, ρίγανη) για περισσότερη γεύση στη ζύμη, ενώ αν θέλουμε να δώσουμε χρώμα χρησιμοποιούμε πολτοποιημένο καρότο, σπανάκι ή μελάνι σουπιάς (προσοχή σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να είναι στυμένα καλά και να συνυπολογίσουμε την υγρασία που περιέχουν στη συνολική ποσότητα υγρών της ζύμης μας).

Υπολογίζουμε ότι χρησιμοποιώντας αβγό η ζύμη σφίγγει περισσότερο (δοκιμάστε να προσθέσετε μισό κουταλάκι νερό σε αυτή την περίπτωση) και ότι χρησιμοποιώντας σιμιγδάλι τραβάει περισσότερα υγρά. Σε όλα αυτά λαμβάνουμε υπόψη μας πάντα την υγρασία του περιβάλλοντος και τις επιφάνειες πάνω στις οποίες θα δουλέψουμε. Σε μέρες με αυξημένη υγρασία καλύτερα να επιλέξουμε να φτιάξουμε κάτι άλλο και όχι ζυμαρικά γιατί ακόμα κι αν το δουλέψουμε σωστά πολύ γρήγορα η ζύμη θα “τραβήξει” όσο περισσότερο μπορεί απ' το περιβάλλον και τα ζυμαρικά θα κολλήσουν μεταξύ τους. Ιδανικά ζυμώνουμε και ανοίγουμε το φύλλο (εφόσον γίνεται χειροποίητα) σε ξύλινη σκάφη και ξύλινη επιφάνεια, που απορροφά την επιπλέον υγρασία. Γενικός κανόνας είναι να βάζουμε εναλλάξ νερό και αλεύρι ή σιμιγδάλι μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο πυκνότητας που θέλουμε αφενός και αφετέρου ότι όσο ζυμώνουμε και ομογενοποιείται το μείγμα αλλάζει δραματικά η σύσταση του, και άρα ένα μείγμα που μπορεί να δείχνει ελαφρώς πιο υγρό στην αρχή μπορεί μετά το ζύμωμα να είναι όσο ακριβώς “στεγνό” το θέλουμε.

Ανάμειξη υλικών :

Σε ένα μπωλ βάζουμε το στερεό υλικό (σιμιγδάλι ή αλεύρι) και στο κέντρο ρίχνουμε τα υγρά. Ανακατεύουμε γρήγορα με ένα πηρούνι να γίνει τρίμμα και μετά αρχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι. Στο ζύμωμα διπλώνουμε και γονατίζουμε (έτσι λέγεται επίσημα) τη ζύμη βάζοντας βάρος στη βάση της παλάμης (εκεί που ενώνεται με τον καρπό δηλαδή) και όχι ολόκληρη την παλάμη. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν έχουμε ένα μείγμα λείο, ομοιόμορφο και γυαλιστερό. Ανεξάρτητα με το βασικό υλικό που έχουμε χρησιμοποιήσει, στην πορεία τόσο του ζυμώματος, όσο και του ανοίγματος φύλλου και κοπής των ζυμαρικών χρησιμοποιούμε μόνο αλεύρι.

Ανοιγμα φύλλου :

Μηχανικά :

Εφόσον έχουμε μηχανή γι' αυτό το σκοπό, χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλλάκια και περνάμε από το μηχάνημα στη θέση 1 τη ζύμη αρκετές φορές, διπλώνοντας τη διαδοχικά. Μετά αυξάνουμε τα νούμερα μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό πάχος φύλλου, ενώ κάθε τόσο αλευρώνουμε ελαφρά (πασπαλίζουμε περισσότερο) για να μην κολήσει στους κυλίνδρους.

Χειροκίνητα :

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια μας με αρκετό αλεύρι, και ανοίγουμε με ξύλινο πλάστη το φύλλο μας μέχρι να σταματήσει να έχει “μνήμη” το ζυμάρι. Πράγμα το οποίο σημαίνει, να σταματήσει να επανέρχεται (έστω και λίγο) σε προηγούμενο μέγεθος απ' αυτό που το απλώσαμε. Το σηκώνουμε κάθε τόσο και αλευρώνουμε την επιφάνεια μας όσο χρειάζεται, ενώ αλευρώνουμε και την πάνω επιφάνεια ελαφρά για να μην κολλάει στον πλάστη. Γίνεται πιο γρήγορα απ' ότι με το μηχάνημα καθώς χειριζόμαστε μεγαλύτερα κομμάτια ζύμης που δεν χρειάζεται να τα περνάμε διαδοχικά από τους κυλίνδρους.

Κοπή :

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κόψει κανείς τα ζυμαρικά του, ανάλογα και το τι θέλει να παρασκευάσει. Ενας είναι να περάσει το φύλλο από τα αντίστοιχα ψαλίδια κοπής του μηχανήματος που ανοίγουμε τη ζύμη. Ενας άλλος, ανεξάρτητα από το που έχουμε ανοίξει το φύλλο, είναι να κόβουμε λωρίδες σε πλάτος μιας παλάμης περίπου, που αλευρώνοντας συνεχώς τις επιφάνειες μπρος πίσω της ζύμης διπλώνουμε στα δύο μέχρι να γίνει ένα τετράγωνο. Τότε κόβουμε με ένα φαρδύ μαχαίρι, κρατώντας τη μύτη του στην επιφάνεια του πάγκου και μετακινώντας κάθετα προς τα κάτω και στο πλάι την υπόλοιπη κόψη. Αποφεύγουμε να σύρουμε το μαχαίρι για να μη κολλήσουν τα κομμάτια μεταξύ τους. Για να φτιάξουμε ραβιόλια ή τορτελίνια κόβουμε τετράγωνα ή στρογγυλά κομμάτια, που γεμίζουμε με τη γέμιση που μας αρέσει, και στη συνέχεια διπλώνουμε στη μέση και σφραγίζουμε τις άκρες με ένα πηρούνι πατώντας τη μία στην άλλη. Σε αυτή την περίπτωση κλείνουμε πρώτα το κέντρο και μετά τα πλαϊνά (εναλλακτικά υπάρχουν μικρά κουπ πατ γι'αυτή τη δουλειά που σφραγίζουν τη ζύμη μόνα τους και μπορείτε να βρείτε στα μαγαζιά με είδη οικιακής χρήσης και κοστίζουν 2 ευρώ περίπου το σετ).

Στέγνωμα :

Τα ζυμαρικά μας, μπορούν να στεγνώσουν απλωμένα καλά είτε στον αέρα (προφυλαγμένα από μύγες φυσικά) κρεμασμένα ακόμα και σε μία κρεμάστρα, είτε απλωμένα σε λαδόκολλα στη σχάρα του φούρνου σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία με αέρα και με την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή για να φεύγει η υγρασία.

Βράσιμο :

Σε νερό που κοχλάζει, τα φρέσκα ζυμαρικά μας δεν θέλουν πάνω από 1-2 λεπτά για να βράσουν. Καταλαβαίνουμε πότε είναι έτοιμα όταν ανέβουν στην επιφάνεια και αλλάξουν χρώμα. Αυτά που περιέχουν αβγό θέλουν λίγο περισσότερο βράσιμο και αυτά που έχουμε στεγνώσει θέλουν όσο περίπου και αυτά του εμπορίου. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε λιγάκι, για να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι και να σταματήσει ο βρασμός, αλλά όχι τόσο που να χαθεί εντελώς το άμυλο προκειμένου να “κολλάει” καλά πάνω τους η όποια σάλτσα θέλουμε να τα συνοδεύσουμε.

Επιπλέον μυστικά :

Η έκφραση al dente αφορά καταρχήν τα φρέσκα ζυμαρικά που πολύ εύκολα λασπώνουν αν βράσουν παραπάνω και που σε αντίθεση με τα στεγνά, σε αυτό το στάδιο είναι μαλακά στο στόμα χωρίς να κάνουν “κρατς”. Συνήθως είναι ημιδιάφανα και δεν έχουν αλλάξει εντελώς χρώμα εκείνη τη στιγμή και μπορούμε να τα σουρώσουμε αμέσως.

Αποφεύγουμε να ρίχνουμε αλάτι στο νερό που βράζει για τα φρέσκα ζυμαρικά, καθώς οι πόροι τους είναι ανοιχτοί και το ρουφάνε όλο, με αποτέλεσμα να γίνουν πολύ αλμυρά.

Αν θέλουμε να τα τσιγαρίσουμε με βούτυρο δεν τα ξαναρίχνουμε ποτέ στην κατσαρόλα, αλλά καίμε το βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω στο πιάτο ή την πιατέλα που έχουμε για σερβίρισμα.
Σε περίπτωση που θέλουμε να τα ενσωματώσουμε με την σάλτσα, σταματάμε το βρασμό λίγο νωρίτερα και τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα που βράζει για πολύ λίγο, οπότε και ολοκληρώνεται η διαδικασία βρασμού τους.

Οποια γέμιση φτιάχνουμε για σκεπαστά ζυμαρικά, φροντίζουμε να είναι στεγνή και ήδη μαγειρεμένη, ενώ προσθέτουμε πάντα ένα αυγό και λίγο τριμμένο τυρί για να σφίξει. Προσέχουμε να βάζουμε ελάχιστη κάθε φορά σε κάθε κομμάτι ζύμης έτσι ώστε να μπορέσουμε να το κλείσουμε καλά και να μην ανοίξει την ώρα που βράζει.


enjoy :)

miren
13.05.2011, 12:39
Ωραία το ΣΚ θα δώσω μάχη :D

beerallica
13.05.2011, 14:02
Λοιπόν, βάζω το κείμενο για το wiki εδώ, γιατί μου σπασε το νευρικό σύστημα να βρω πως προσθέτουμε κατηγορία στη λίστα με τα φαγητά για να μπορέσουμε να εισάγουμε νέα σελίδα
Wikified.

Isisveiled
13.05.2011, 14:06
άψογο κι ευχαριστώ! :)

beerallica
13.05.2011, 14:08
Μην επαναπαύεσαι όμως, αυτή είναι μόνο η σελίδα της κατηγορίας με τις γενικές οδηγίες!

Estarian
13.05.2011, 14:13
άψογο κι ευχαριστώ! :)

Ωρέ έχεις να φας χώσιμο εδώ πέρα..

BIKER
13.05.2011, 16:26
Ωρέ έχεις να φας χώσιμο εδώ πέρα..
Ωραια.
Ερωτησις..
Ας πουμε οτι φτιαχνουμε πολυ πραμα. 5-6 κιλα σπιτικα μακαρονια για να εχουμε διαθεσιμα αμεσα για μακαροναδα, και να μην κανουμε τη διαδικασια καθε τοσο. Με ποιο τροπο ξεραινονται, συντηρουνται, αποθηκευονται οεο?
Δηλαδη να γινουνε οπως αυτα τα πακετα που αγοραζουμε?

Isisveiled
13.05.2011, 18:25
@ Estarian

το βλέπω ;)

@ BIKER

Εγραψα πιο πάνω πως στεγνώνουμε τα ζυμαρικά. Φρέσκα διατηρούνται μια μέρα περίπου στο ψυγείο, στεγνά κι εφόσον τα κλείσουμε αεροστεγώς κάπου περισσότερο φυσικά. Αλλά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να μπει κανείς στον κόπο να φτιάξει φρέσκα ζυμαρικά αν έχει σκοπό να τα τρώει όπως του εμπορίου... είναι λιγουλάκι ασύμβατες έννοιες ;)

spyrusthevirus
13.05.2011, 19:16
Αλλά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να μπει κανείς στον κόπο να φτιάξει φρέσκα ζυμαρικά αν έχει σκοπό να τα τρώει όπως του εμπορίου... είναι λιγουλάκι ασύμβατες έννοιες ;)
ε δε γίνεται καθε φορα που θες μακαρονάδα να ανοίγεις φύλο και να κάνεις την κουζίνα μπ*ρδελο :DD ασε που αν θες και συχνα μακαρονάδα φρέσκια, εχει να πέσει παντόφλα...("δε φτανουν οι κουβαδες, τα κατσαρολια, οι μυλοι, οι βυνες που μαζεβω απο τις γωνίες, ο λυκίσκος και δεν ξερω και γω τι άλλο βάζετε εσεις οι τρελλοι στα καζάνια σας, τώρα θα μου γεμίσεις τον τόπο αλεύρι?". ή κάτι τέτοιο):D

Isisveiled
13.05.2011, 22:54
χαααχααχχα άντε βρε σιγά το πράγμα! εγώ φτιάχνω σχεδόν κάθε μέρα (μέχρι να βράσει το νερό έχουν γίνει), έπειτα σιγά τα πολλά αλεύρια και χαμό που θέλει το πράγμα, όταν λέμε πασπαλίζουμε εννούμε βία όλο μαζί το αλεύρι που χρησιμοποιούμε για όλα αυτά να είναι μια μισή χούφτα και το περισσότερο το απορροφά το φύλλο ;)

εγώ νομίζω ότι άμα κάνετε μια προσπάθεια να το κρατάτε υπό έλεγχο και καθαρίζετε μετά καλά * και της φτιάξετε και μια ωραία σαλτσούλα ** να φάει κι αυτή ένα πιάτο δωράκι θα της αρέσει κιόλας :)

* σημαντική σημείωση : τα αλεύρια από πάγκους, γαβάθες κλπ καθαρίζονται μόνο με κρύο νερό, αλλιώς το αλεύρι σφίγγει και γίνεται περίπου ατλακόλ δηλαδή δύσκολο να το αφαιρέσετε μετά, ενώ το μηχάνημα ανοίγματος φύλλου δεν το πλένουμε ποτέ με κάτι υγρό, αλλά το καθαρίζουμε μόνο με ένα μαλακό στεγνό πανί

** μια απλή και γρήγορη σάλτσα είναι : σε ένα κατσαρολάκι βάζετε ντομάτα (αυτή που την λένε απ' τον τρίφτη), λίγο λάδι, αλάτι-πιπέρι και ψιλοκομμένο σκόρδο, όλα μαζί. Το βάζετε να πάρει μία μόνο βράση και αμέσως σβήνετε τη φωτιά και το σκεπάζετε με το καπάκι. Αυτή η σάλτσα δε μένει περισσότερο απ' όσο κάνει το νερό να βράσει για τα ζυμαρικά σας, έχει πολύ φρέσκια γεύση και έντονη τη μυρωδιά του σκόρδου, πάει πολύ με τα φρέσκα ζυμαρικά :)

θα βάλω αργότερα και μια φωτό από τις παπαρδέλες που έφτιαξα σήμερα να δείτε ότι ο πάγκος δε γίνεται και τόσο χάλια ;)

έχουμε και λέμε λοιπόν :

οι παπαρδέλες κομμένες και έτοιμες για βράσιμο

http://img828.imageshack.us/img828/9052/img1667q.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/828/img1667q.jpg/)

ο πάγκος και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν συνολικά

http://img825.imageshack.us/img825/2429/img1665y.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/825/img1665y.jpg/)

τα ζυμαρικά μας βρασμένα

http://img9.imageshack.us/img9/4145/img1670mr.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/9/img1670mr.jpg/)

και το τελικό πιάτο με τις σαλτσούλες του και τα τυράκια του (πωπω σαν τον Μαμαλάκη πρέπει να ακούγομαι ε?)

http://img841.imageshack.us/img841/2874/img1671c.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/841/img1671c.jpg/)

εεε... πρέπει να παραδεχτείτε ότι δεν έχει και τόσα πολλά αλεύρια τρίγυρω σκόρπια το θέμα ;)

amkfl2004
13.05.2011, 23:49
μια απλή και γρήγορη σάλτσα είναι[/B] : σε ένα κατσαρολάκι βάζετε ντομάτα (αυτή που την λένε απ' τον τρίφτη), λίγο λάδι, αλάτι-πιπέρι και ψιλοκομμένο σκόρδο, όλα μαζί. Το βάζετε να πάρει μία μόνο βράση και αμέσως σβήνετε τη φωτιά και το σκεπάζετε με το καπάκι. Αυτή η σάλτσα δε μένει περισσότερο απ' όσο κάνει το νερό να βράσει για τα ζυμαρικά σας, έχει πολύ φρέσκια γεύση και έντονη τη μυρωδιά του σκόρδου, πάει πολύ με τα φρέσκα ζυμαρικά :)

θα βάλω αργότερα και μια φωτό από τις παπαρδέλες που έφτιαξα σήμερα να δείτε ότι ο πάγκος δε γίνεται και τόσο χάλια ;)

και μιας και ερχετε καλοκαιρι προσθετουμε και λιγο βασιλικο απο την γλαστρα μας οσοι προνοητικοι εχουμε και τσουπ ! ΜΑΓΕΙΑ......

DIVER
14.05.2011, 00:19
http://yoursmiles.org/tsmile/rulez/t2002.gif (http://yoursmiles.org/t-rulez.php?page=)

beerallica
14.05.2011, 00:45
και μιας και ερχετε καλοκαιρι προσθετουμε και λιγο βασιλικο απο την γλαστρα μας οσοι προνοητικοι εχουμε και τσουπ ! ΜΑΓΕΙΑ......Αχά!
Πριν δυο βδομαδούλες έριξα στον κήπο μου μερικές ντοματιές και μια πιπεριά, νομίζω ο βασιλικός θα είναι το επόμενο upgrade μου!

spyrusthevirus
14.05.2011, 04:36
Αχά!
Πριν δυο βδομαδούλες έριξα στον κήπο μου μερικές ντοματιές και μια πιπεριά, νομίζω ο βασιλικός θα είναι το επόμενο upgrade μου!

ο βασιλικός δεν αξίζει. Προφανως όχι επειδη δεν είναι ωραίος ο φρέσκος, αλλα ένα γλαστρακι να σου κρατησει 1-2 βδομάδες με το ζορι. Ειναι αρκετά εθιστικός :DD

beerallica
14.05.2011, 05:04
Ποιο γλαστράκι ρε, εδώ έχω ολόκληρο κήπο, πολλά τετραγωνικά, θα ρίξω καμιά 10αριά γύρω γύρω να βρίσκονται, διώχνουν και τα κουνούπια.

spyrusthevirus
14.05.2011, 05:39
Ποιο γλαστράκι ρε, εδώ έχω ολόκληρο κήπο, πολλά τετραγωνικά, θα ρίξω καμιά 10αριά γύρω γύρω να βρίσκονται, διώχνουν και τα κουνούπια.

τοτε αλλάζει το πράμα. τους δίνω 1 μήνα ζωής

amkfl2004
14.05.2011, 11:26
τοτε αλλάζει το πράμα. τους δίνω 1 μήνα ζωής

E ναι ρε εννοητε οτι θα βαλει πολλες ριζες τι να κανει μονο μια. Α εχω συνταγη για ντολμαδακια απο πλατυφυλλο βασιλικο (παραδοσιακη της γιαγιας) Αν θελει κανενας την ανεβαζω.

Isisveiled
14.05.2011, 12:17
τώρα ερώτηση ήταν αυτή? εννοείται την ανεβάζεις! (και θα αναρωτιούνται μετά γιατί έχω ρημάξει τους πλατύφυλλους)... χεχε

amkfl2004
14.05.2011, 12:57
ok ρωταω γιαγια και την δινω στο λαο:DD

kostass
14.05.2011, 20:34
Ωραια.
Ερωτησις..
Ας πουμε οτι φτιαχνουμε πολυ πραμα. 5-6 κιλα σπιτικα μακαρονια για να εχουμε διαθεσιμα αμεσα για μακαροναδα, και να μην κανουμε τη διαδικασια καθε τοσο. Με ποιο τροπο ξεραινονται, συντηρουνται, αποθηκευονται οεο?
Δηλαδη να γινουνε οπως αυτα τα πακετα που αγοραζουμε?

ξεραίνονται όπως έγραφε και στο προηγούμενο post απλά σε πολυ μεγάλες ποσοτητες δεν ξέρω...κουρτινόξυλο, σκούπες, πρέπει να τα γεμίσεις όλα xD

kostass
14.05.2011, 20:40
Ποιο γλαστράκι ρε, εδώ έχω ολόκληρο κήπο, πολλά τετραγωνικά, θα ρίξω καμιά 10αριά γύρω γύρω να βρίσκονται, διώχνουν και τα κουνούπια.

βάλε βάλε βάλε
τώρα που εχω φυτέψει διάφορα σε ένα χωράφι μιας κοπέλας το σκέφτομαι και εγώ αλλά είναι λίγο ακριβοι να τους αγοράσεις...
και αααααμα περισσέψουν πέστο(:p)


Aπίστευτες οι φωτό απο τις παπαρδέλες, και εγώ έτσι είχα φτιάξει απλά δεν είχαν τόσο ομοιόμορφο μέγεθος... :)

BIKER
14.05.2011, 21:12
ε δε γίνεται καθε φορα που θες μακαρονάδα να ανοίγεις φύλο και να κάνεις την κουζίνα μπ*ρδελο :DD ασε που αν θες και συχνα μακαρονάδα φρέσκια, εχει να πέσει παντόφλα...("δε φτανουν οι κουβαδες, τα κατσαρολια, οι μυλοι, οι βυνες που μαζεβω απο τις γωνίες, ο λυκίσκος και δεν ξερω και γω τι άλλο βάζετε εσεις οι τρελλοι στα καζάνια σας, τώρα θα μου γεμίσεις τον τόπο αλεύρι?". ή κάτι τέτοιο):D
ακριβως γι αυτο. !!!

evdoba
17.05.2011, 11:54
Isisveiled, Συγχαρητήρια για την μακαρονοπαρασκευή και την παρουσίαση!!! :):):up:

....... έπειτα σιγά τα πολλά αλεύρια και χαμό που θέλει το πράγμα, όταν λέμε πασπαλίζουμε εννούμε βία όλο μαζί το αλεύρι που χρησιμοποιούμε για όλα αυτά να είναι μια μισή χούφτα και το περισσότερο το απορροφά το φύλλο ;)

εγώ νομίζω ότι άμα κάνετε μια προσπάθεια να το κρατάτε υπό έλεγχο και καθαρίζετε μετά καλά * και της φτιάξετε και μια ωραία σαλτσούλα ** να φάει κι αυτή ένα πιάτο δωράκι θα της αρέσει κιόλας :)
...............................

Συμφωνώ κι επαυξάνω!!
μια απόφαση είναι, παιδιά.
Εδώ για την παρασκευή μπύρας μπορεί να γίνει μαντάρα το σύμπαν.
Για λίγο πάγκο και επίσης λίγο αλεύρι πως κάνετε έτσι?
Επειτα το ζύμωμα μπορεί (για τους πολύ άτσαλους ή αυτούς που δεν θέλουν να εχουν καθάρισμα μετά) να γίνει στο μπωλ-λεκανάκι μέσα στο νεροχύτη με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς εκτόξευση αλευριών στο πάτωμα και πανταχόθεν!

Οι φωτογραφίες δελεαστικές και "νόστιμες" !!! :hungry:
Μπράβο! :up::up::up:

Isisveiled
18.05.2011, 13:38
Να προσθέσω μονάχα για όσους υποφέρουν από το σύνδρομο της "παντόφλας" ότι αν στην τελική υπάρχουν θέματα με τα αλεύρια κλπ, μπορείτε να φτιάξετε μεγαλύτερες ποσότητες ζύμης που θα χωριστούν σε κομμάτια θα τυλιχτούν πολύ καλά με διάφανη μεβράνη και θα παραμείνουν στο ψυγείο (για κατάψυξη δεν έχω δοκιμάσει ακόμα γιατί εγώ τα καταναλώνω επί τόπου όλα, αλλά φαντάζομαι πως γίνεται). Μετά το μόνο που μένει να κάνετε είναι να ανοίξετε το φύλλο (οκ, αυτό θέλει ελάχιστο πραγματικά αλεύρι) και να απολαύσετε τα ζυμαρικά σας.

:)

sokinsilihok
10.12.2012, 23:03
τα κανα, τα κανα!!!
Υστερα απο μια αλλαγή δωρου που εκανε μια φίλα (ακου ρουλετα σφηνακια, γιατι της φάνηκε γυναικειο δωρο η μακαρονομηχανη....) παρελαβα και εγω το εργαλειο μου,
Με την μία πηρα ψιλο σιμιγδάλι και αλευρι απο το ντουλαπι για όλες τις χρησεις(θα το αλλαξω την αλλη φορα) σκετο νερο και δυο κορες βοηθους (αλευροπασπαλιστριες και χερουλοπεριστροφεις) εκανα την πρωτη μου παρτιδα, 250 αλευρι, 250 σιμιγδαλι και νερο με το ματι (εχοντας επαγγελματικη εμπειρια απο σφολιατες) εφτιαξα 6-7 πιατα ταλιατελες με κιμα.
Τα λάθη.... δεν προλαβα την μανα μου να τα μαγειρεψει 2 λεπτα και λασπωσανε.... και ηθελε παραπανω αλατι καθως φανηκαν ανοστα.
Παντως την επομενη φορα ερχεται αλευρι απο το χωριο και προσοχη στις λεπτομερειες....
Τωρα που πηραμε και συζυγικο χρυσο σκουφο για την πρωτη allgrain, ποιος μας πιανει....

beerallica
21.12.2012, 00:45
Τωρα που πηραμε και συζυγικο χρυσο σκουφο για την πρωτη allgrain, ποιος μας πιανει....Τυχεράκια, αυτό είναι εξαιρετικό επίτευγμα!